نشست تخصصی کارگروه دوران متأخر اسلامی در دانشگاه جیرفت برگزار شد
مدیرگروه باستانشناسی و تاریخ دانشگاه جیرفت گفت: نخستین نشست تخصصی کارگروه دوران متأخر اسلامی با همکاری انجمن علمی باستان شناسی ایران و دانشگاه جیرفت برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه جیرفت، در این نشست که با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان گروه­‌های باستان­شناسی و تاریخ برگزار شد، دکتر سعید امیرحاجلو اهداف انجمن علمی باستان­شناسی ایران را از تشکیل کارگروه­های علمی و تخصصی برشمرد و افزود: برنامه‌ریزی‌های مطلوبی در راستای برگزاری نشست­های تخصصی دو کارگروه «عصر مفرغ و شهرنشینی» و «دوران متأخر اسلامی» به صورت مستمر و ماهانه تا پایان سال تحصیلی جاری در دانشگاه جیرفت صورت گرفته است.

وی به برگزاری نشست «شناخت منابع تاریخی و باستان­شناسی سده­­های متأخر اسلامی» در دو بخش «دوره صفوی و افشار» و «دوره زند و قاجار» اشاره و بیان کرد: نشست امروز انجمن علمی باستان­شناسی دانشگاه جیرفت برای شناخت منابع دوره صفوی و افشار بود.

دکتر امیرحاجلو تصریح کرد: این نشست در آبان ماهتأکید بر دوره زند و قاجار ادامه خواهد یافت. بنابراین، علاقه‌­مندان می­توانند در این سلسله نشست­‌ها شرکت کنند.

مدیرگروه باستان­شناسی و تاریخ دانشگاه جیرفت به اهمیت منابع تاریخی و مکتوب در تفاسیر باستان­شناسانه اشاره کرد و افزود: با توجه به وقفه زمانی میان گذشته و حال، نقص مدارک مادی، تغییر و تحول مدارک مادی از زمان تولید تاکنون و نقصان در برخی مدارک، بدون مطالعه منابع مکتوب تاریخی نتایج متقنی در مطالعات باستان­شناسی دوران اسلامی حاصل نخواهد شد.

وی به چند نمونه از پژوهش باستان­شناسی مهمی که بر پایه تلفیق داده­های منابع تاریخی و داده‌­های مادی به انجام رسیده­اند، اشاره و خاطرنشان کرد: پژوهش­هایی درباره بناها و سازمان فضایی شهر اصفهان در دوران صفوی، پژوهش­هایی درباره محور اقتصادی اصفهان در دوران صفوی، پژوهش­های کاخ جهان­نما در اصفهان، پژوهش­هایی درباره اقامتگاه­های شاهی صفوی در جاده کویر، پژوهش­هایی درباره روند تحولات و جابجایی­های شهر سیرجان از اواخر تیموری تا دوره قاجار و پژوهش­هایی درباره سازمان فضایی شهر تبریز تنها تعدادی از پژوهش‌­های مبتنی بر داده­‌های مادی و داده­‌های منابع تاریخی هستند.

دکتر امیرحاجلو در ادامه به معرفی مهم­ترین منابع پژوهشی باستان­شناسی، معماری، شهرسازی، سفال، سکه و هنرهای کاربردی دوران صفوی تا افشار پرداخت.

دکتر مهدی دهقانی عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه جیرفت، در ادامه به بررسی ریشه­های تاریخی شکل­گیری تاریخ­نگاری حکومت صفویه پرداخت و پس از آن، منابع تاریخی دوره صفوی را در انواع تاریخ عمومی، سلسله­ای، محلی و سفرنامه­ها طبقه­بندی نمود.

وی با رویکردی تحلیلی، تعدادی از مهم­ترین منابع این دوره از جمله احسن‌التواریخ، مجمل‌التواریخ، تاریخ عالم­آرای عباسی، صفوه‌الصفا، روضه‌الصفویه، نقاوه‌الآثار فی ذکرالاخیار، سفرنامه­های و نیزیان در ایران، سفرنامه دلاواله، سفرنامه شاردن، سفرنامه تاورنیه و سفرنامه فیگوئروا و نمونه­های دیگر را نقد و بررسی کرد.

دکتر دهقانی تأثیرات تاریخ­نگاری دوره صفویه را بر سلسله­های متأخر برشمرد و پس از آن به بررسی منابع تاریخی دوره فترت افغان­ها و پادشاهی افشاریه از جمله سقوط اصفهان (گزارش­های گیلاننتز)، جهانگشای نادری، عالم­آرای نادری، سفرنامه کروسینسکی و نمونه­های دیگر پرداخت.