عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت کتاب کرانه های مکران و خلیج فارس را ترجمه کرد.
دکتر رضا صحت منش عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه جیرفت کتاب «کرانه های مکران و خلیج فارس» را ترجمه کرد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه جیرفت، دکتر رضا صحت منش گفت: کرانه های مکران و خلیج فارس، ترجمه قسمت های ساحلی بلوچستان و خلیج فارس (هرمزگان) از کتاب GEOGRAPHICAL AND STATITICAL GAZETTEER OF THE PERSIAN GULF, OMAN AND CENTRAL ARABIA، تدوین جان گوردون لوریمر است.

دکتر رضا صحت منش افزود: این اثر در بردارنده اطلاعات بسیار سودمند تاریخی، جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نظامی درباره سواحل، جزایر و سرزمین های اطراف خلیج فارس، عمان و عربستان مرکزی در ابتدای قرن بیستم میلادی است.

وی تصریح کرد: متن اصلی کتاب تا چند دهه در زمره اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده ی دولت بریتانیا بود و به استثنای مأموران نظامی وابسته به دولت هند کسی اجازه دسترسی به آن را نداشت. نویسنده کتاب تمام منابعی را که پیش از او انگلیسی ها در مورد ایران، بلوچستان و خلیج فارس پدید آوردند، از نظر گذرانده است. علاوه بر آن سالیان متمادی در ایران به عنوان کنسول فعالیت داشته، ضمن این که برای دیدن مناطق مختلف دست به مسافرت زد و از بعضی مناطق شخصاً بازدید نمود، این اطلاعات با هدف سیاسی و جهت شناخت منطقه از سوی انگلیسی ها گردآوی شده، از این رو منجر به شناخت اهداف و انگیزه های بریتانیا در ایران و به خصوص کرانه های شرقی و جنوبی آن است.

دکتر صحت منش پیرامون ترجمه این اثر بیان کرد: متن اصلی کتاب دو جلدی Gazetteer of The Persian Gulf همه نواحی کرانه ای ایران را در مکران و خلیج فارس و نیز کرانه های جنوبی و عربی خلیج فارس را در بر دارد لذا برای ترجمه، تنها نواحی مکران و هرمزگان انتخاب شدند.

وی با بیان این مطلب که این کتاب در دو بخش جداگانه تنظیم شده است خاطرنشان کرد: بخش اول شامل نواحی ساحلی ایران در بلوچستان (مکران) را در بر دارد و شامل مناطق گوادر، چابهار، جاسک، بیابان، کنارک و سیریک می شود. بخش دوم به کرانه های خلیج فارس اختصاص دارد و استان هرمزگان فعلی را در بر می گیرد و شامل نواحی میناب، شمیل، بندرعباس، خمیر، بندرلنگه و بستک است.

دکتر صحت منش هدف اصلی از ترجمه این اثر را آشنا نمودن و نشان دادن اهداف و مطامع استعماری بریتانیا در نواحلی ساحلی ایران برشمرد افزود:  ترجمه این اثر طی یک دوره سه ساله انجام شده است و اطلاعات این کتاب بسیار مفصل و برای بررسی تاریخی منطقه ساحلی ایران در ابتدای قرن بیستم ارزنده است.