تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه جیرفت و پارک علم و فناوری کرمان در راستای راهاندازی مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه جیرفت صورت گرفت.
دانشگاه جیرفت بهعنوان مرکز و مرجع علمی منطقه وسیع و پرجمعیت جنوب کرمان تلقی میشود که مشتمل بر 7 شهرستان جیرفت، کهنوج، عنبرآباد، رودبار جنوب، فاریاب، قلعهگنج و منوجان است. اما این منطقه در فاصله زیادی از مرکز استان قرار گرفته است و فاصله برخی از مناطق آن تا شهر کرمان به بیش از 500 کیلومتر میرسد. از طرفی جنوب کرمان پتانسیل کمنظیری در زمینههای مختلف از جمله باستانشناسی، گردشگری، گیاهان دارویی، معدن، منابع طبیعی (متنوع و غنی) و کشاوزی دارد. بدیهی است که به فعلیت رساندن ظرفیتهای مذکور نیازمند مجموعههایی است که شرایط و زیرساختهای لازم را داشته باشد. در این راستا، دانشگاه جیرفت با بیش از 30 سال فعالیت آموزشی و پژوهشی، در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص (اعضای هیئتعلمی و دانشجو در رشتههای مختلف)، امکانات آزمایشگاهی و سایر زیرساختهای لازم میتواند با تاسیس مرکز رشد واحدهای فناور، استعدادهای طبیعی و انسانی مذکور را در مسیر کارآفرینی اشتغالزا سوق دهد. پس از انجام رایزنیهای دانشگاه جیرفت با امور فناوری و سرپرست دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین پارک علم و فناوری استان کرمان، در تاریخ 98/5/22 تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه جیرفت و پارک علم و فناوری کرمان در راستای راهاندازی مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه جیرفت صورت گرفت.
مرکز رشد سازمانی است تحت مدیریت متخصصین حرفهای که با ارائه خدمات حمایتی به دنبال ایجاد و توسعه کسب و کارهای جدید توسط کارآفرینانی است که در قالب واحدهای نوپای فعال، در زمینههای مختلف فعالیت میکنند و اهداف اقتصادی مبتنی بر دانش و فن دارند. در ادبیات کارآفرینی، انکوباتورها در زمره زیرساختهای فنی قرار میگیرند و نهادها یا چارچوبهایی هستند که برای پرورش یا ایجاد کسب و کارهای کوچک تاسیس میشوند. مرکز رشد فضای اداری و آزمایشگاهی همراه با خدمات حمایتی مختلف با حداقل هزینه را برای شرکتهای نوپا فراهم میکند و همچنین شبکهسازی و برخی خدمات جانبی را برای آنها تامین مینماید. در واقع انکوباتورها ارائه کننده فضا، خدمات حمایتی و تجهیزات مشترک برای شرکتهای کارآفرین هستند تا بتوانند کارآفرینان و شرکتهای کوچک را در ایجاد و توسعه موسسات خود یاری نمایند. آنطور که در اسناد سازمانی جهانی مالکیت فکری (WIPO) آمده، مراکز رشد طرحهایی مبتنی بر نوآوری هستند که از کادر مدیریتی کوچکی تشکیل شده و دارای مکان فیزیکی و تسهیلات مشترک هستند. مراکز رشد معمولا در کنار یک مرکز تحقیقاتی یا دانشگاهی که خدمات پشتیبانی (اعم از فنی یا غیرفنی) را برای تبدیل (یا پرورش) یک نوآوری یا یک اختراع به یک شرکت صنعتی ارائه میکند تاسیس میشوند، در سرتاسر جهان، این نکته پذیرفته شده است که مراکز رشد ابزارهای مطمئنی برای تبدیل نوآوریها و دستاوردهای تحقیقاتی به محصولات و نیز ترغیب کارآفرینی و توسعه تکنولوژیک هستند. این مراکز در قالب واحدهای نوپای فعال در زمینههای مختلف منتهی به فناوری متشکل شدهاند و واحدهای مستقر در آن شامل شرکتهای خصوصی، واحدهای تحقیق و توسعه صنایع، و یا مراکز تحقیقاتی وابسته به دانشگاهها یا دستگاههای اجرایی هستند. و در صورت پذیرش در مرکز رشد مستقر میگردند. شرکتهایی که طی دوره اقامت در مرکز رشد با استفاده از امکانات این مرکز بتوانند به اهداف برنامه دست یابند و موفق به ایجاد فناوری و دانش فنی در زمینه مربوطه شوند و دستاوردهای تحقیقاتی خود را به بازار عرضه کنند از مرکز رشد خارج میشوند. به واحدهای پذیرفته شده در دوره رشد مقدماتی مشاوره و آموزشهای لازم برای آشنایی با بازار، شناسایی گروه کاری، تثبیت ایده کاری و ایجاد هویتهای حقوقی مستقل داده میشود.
- کمک به جذب بیشتر کارآموزان و فارغ التحصیلان دانشگاهی در بازار کار و ایجاد شغل
- ایجاد واحدهای صنایع کوچک و متوسط فنی و تخصصی که بتوانند در بازار کار رقابتپذیر باشند
- نوسازی، انتقال فناوری و استفاده از اکتشافات علمی جدید
- افزایش بازدهی نیروی کار بالقوه و استفاده بهینه از این سرمایه عظیم ملی
- بسترسازی جهت تجاری سازی پژوهش های علمی تحقیقاتی
- ایجاد زمینه کارآفرینی و حمایت از دستاوردهای پژوهشگران جوان
- کمک به رونق اقتصاد محلی و دانشمحور
- ایجاد فضای لازم جهت رشد و توسعه واحدهای کوچک و متوسط دانش مدار و فناور
- در اختیار نهادن فضا، امکانات و تسهیلات مالی مورد نیاز واحدها جهت تجارى کردن دستاوردهاى تحقیقاتى و فناورانه
- حمایتهای مالی و معنوی از واحدهای مستقر در مرکز رشد
- ارائه خدمات آموزشی و مشاورهای مورد نیاز واحدها در راستای تجاری سازی ایدههای نو
- ارزیابی و نظارت بر فعالیتهای واحدهای فناوری در راستای تحقق ایده محوری شان
- بازاریابی و فروش محصولات فناورانه
- ایجاد محیطی پویا و همافزا برای ارائه خدمات مختلف جهت رشد علمی و تجاری واحدهای فناور مستقر در مرکز
- فراهم آوردن حمایتهای قانونی مورد نیاز واحدهای مستقر جهت تسهیل طی فرآیند تجاری سازی
دوره پیش رشد
به دورهای گفته میشود که حداکثر 6 ماه بوده و طی آن به افراد و یا گروههای مستعدی که دارای ایدههای نوآورانه هستند برای آشنایی با بازار، شناسایی گروه کاری مرتبط با ایده، تقویت و تثبیت ایده اولیه و ایجاد هویت حقوقی مستقل فرصتی جهت مشاوره و آموزش داده میشود. در صورت موفقیت دردوره، متقاضیان میتوانند تشکیل واحدهای نوپا و اسکان رسمی در مرکز رشد شوند. زمان این دوره با تصویب رئیس مرکز تا 9 ماه قابل افزایش است.
دوره رشد
دورهای است که در طی آن واحدهای فناوری مستقردر مرکز رشد با استفاده از امکانات،خدمات و حمایتهای مرکز، ایده محوری فناورانه خود را اجرا و تواناییهای لازم برای حضورفعال در بازار و تجاری شدن دستاوردها را کسب مینمایند. به عبارت دیگر، این دوره با فراهم نمودن شرایط لازم جهت استقلال واحدهای فناوری، رهگذری مناسب جهت تبدیل واحدها به یک مجموعه فعال و موفق اقتصادی معرفی شده است. مدت زمان این دوره 3 سال میباشد که در صورت تأیید شورای مرکز رشد و تصویب هیات امنا تا 5 سال قابل افزایش است.
دوره توسعه فناوری
دوره ای است که در طول آن واحدهای فناور به بلوغ تجاری دست پیدا میکنند و از ساختار سازمانی مناسب برخوردار میشوند. در این مرحله با تمرکز بر روی بازار و حضور موثر در نمایشگاهها، محصول/خدمت وارد بازار میشود.اعتبار اختصاص داده شده در این دوره در زمینههای مختلف شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی، استقرار در فضاهای مستقل، تبلیغات و بازاریابی، ثبت پتنت، توسعه ایده و فعالیتهای فناورانه واحد هزینه میشود. طول این دوره 1 سال میباشد و درصورت دستیابی به شاخصهای زیر واحد میتواند تقاضای استقرار در پارک را نماید: ورود به بازارهای ملی و بین المللی، استقرار در ساختمانهای توسعه فناوری و توسعه کمی و کیفی فعالیت های فناورانه واحد.
واحد فناور
واحد فناور به واحدی گفته میشود که در زمینه انجام پژوهشهای کاربردی و توسعهای، تجاریسازی نتایج پژوهشها و ارائه خدمات تخصصی فعالیت مینماید. این واحدها دارای هویت حقوقی مستقل از مرکز رشد بوده و با توجه به اساسنامه و یا سایر اسناد قانونی شامل شرکتهای خصوصی، تعاونی، واحدهای تحقیق و توسعه صنایع و مراکز تحقیقاتی مصوب شورای گسترش وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و وزارت علوم تحقیقات و فناوری و دستگاههای اجرایی هستند.